Tuesday, 15 April 2014

Info: Cara menghasilkan keropok keping



  • Di Malaysia ia diusahakan di persisiran pantai Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor dan Kedah.Keropok lazimnya diproses daripada ikan, udang atau sotong yang diadun bersama tepung kanji atau tepung sagu.

  • Ikan yang digunakan ialah parang, tamban, selayang, kerisi, lolong bara, biji nangka dan lain-lain.
    Foto
    KEROPOK dikeringkan.

  • Mengikut Peraturan Makanan 1985, keropok ikan hendaklah disediakan daripada ikan dan kanji dan kandungan protein tidak kurang 15 peratus.
  • Keropok yang bermutu boleh diperoleh bergantung kepada kesegaran ikan, jenis ikan dan proses penyediaan.
  • Keropok yang bermutu juga dapat dinilai dari segi rasa, kerangupan serta kembang apabila digoreng.
  • Antara keropok dihasilkan ialah jenis kering, keropok lekor (basah) dan bersira.
  • Cara-cara pemprosesan keropok lekor atau keropok kering seperti bancuhan adunan, membentuk, memasak, memotong, menjemur, membungkus dan menyimpan.
  • Lazimnya, keropok keping di bentuk di antara 30 sentimeter (cm) hingga 50 cm. 
  • Panjang, bergaris pusat diantara 6 hingga 10 sm serta mempunyai berat 500 gram hingga satu kg, manakala keropok lekor lebih kecil antara 100 hingga 500 gram.
  • Keropok lekor boleh dimasak dengan kukus, rebus atau goreng, manakala keropok keping direbus atau dikukus.
  • Keropok yang dikukus mempunyai kualiti lebih baik berbanding keropok yang direbus. 
  • Keropok yang di kukus mengambil masa satu hingga satu setengah jam untuk masak bergantung.
  • Keropok yang di rebus akan timbul serta naik kepermukaan air apabila ia masak.
  • Keropok yang siap dimasak, disejat dan disimpan dalam keadaan sejuk dingin atau pada suhu bilik semalaman sebelum dipotong nipis membentuk kepingan.
  • Keropok yang dipotong nipis di susun di atas pemidai dan di jemur kepada cahaya matahari.
  • Di dalam keadaan cuaca baik keropok boleh menjadi kering dalam masa 6 hingga 7 jam.
  • Keropok yang kering di angkat, di simpan atau terus ditimbang dan dibungkus dalam bekas plastik.
  • Plastik ini di pateri dengan menggunakan api lilin, pelita atau dengan menggunakan mesin pateri.
  • Pembungkusan adalah faktor penting dalam mengawal kualiti produk.
  • Pembungkusan yang tidak baik akan mengakibatkan pendedahan kepada kesan-kesan persekitaran.
  • Ini akan menyebabkan hasilan menjadi lemau, berkulat, tengik, busuk dan hilang khasiat pemakanannya. 
  • Keropok yang dibungkus dengan berat tertentu perlu di susun dengan rapi bagi mengelak kerosakan.

  • Dipetik dari :http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Caramenghasilkankeropok/Article/index_html

    1 comment:

    1. youtube - Vimeo
      I watched many videos on youtube and it turned out to be a good one. After watching them, I decided to try out my old favorite movie. Rating: 5 · ‎1 vote · ‎$9.95 · youtube to mp3 reddit ‎In stock

      ReplyDelete